NSPK

 

Vad är Traktor Pulling?

Tractor pulling går ut på att en tävlingsmaskin/traktor skall dra en specialbyggd belastningsvagn längs en bana som mäter 100 meter.  Belastningsvagnen består av en rörlig viktbox med hjul baktill, viktboxen är placerad längst bak på belastningsvagnen (över hjulen) och då tävlingsmaskinen börjar köra så rör sig viktboxen framåt och flyttar på så vis belastningen från hjulen till meden vilket innebär att det blir bara tyngre och tyngre att vagnen.

Traktorn kopplas till belastningsvagnen med en rejäl kätting, innan föraren får grön flagg för start måste denne sakta köra fram för att sträcka kättingen. På så sätt slipper man ryck i maskinerna och kan minska ner eventuella haverier, sedan bär det iväg på den 100 meter långa banan.

Det gäller att komma så långt som möjligt. Klarar ekipaget 100 meter har det gjort ett FULL PULL. De som kör full pull, kvalificerar sig till finalen, pull off. I pull off:et ökas belastningen på belastningsvagnen och den som kör längst, vinner tävlingen. I allmänhet körs klasserna färdiga efterhand.

Säkerhet är väldigt viktigt i tractor pulling, både när det gäller själva tävlingsmaskinerna och när det gäller banan.

Alla Tävlingsmaskiner har en nödstoppsförbindelse, som stannar ekipaget omedelbart om kättingen skulle gå sönder. Det finns ett omfattande regelverk om hur till exempel kopplingen ska byggas för att förhindra att förare, banpersonal och publik skadas vid ett haveri.

Tävlingsklasser

Klasserna delas in två grupper; modifierat och Pro Stock/Super Stock. De modifierade är byggda som tävlingsmaskiner från början medan Pro Stock/Super Stock är baserade på serietillverkade lantbrukstraktorer.

Tävlingsklasserna delas upp efter totalvikten på traktorn inklusive förare.

Modifierade klasser:

  • 500kg,
  • 600kg,
  • 600kg Compact Diesel,
  • 950kg Unlimited,
  • 2500kg,
  • 3500kg,
  • 4500kg,
  • TWD 2600kg

Effekten på maskinerna varierar från några hundra hästkrafter i de mindre klasserna upp till 10 000 hästkrafter i 4500 kg. Motorerna kan vara allt från vanliga, lättrimmade bilmotorer till stora kompressormatade V8or, V12or från flygplan och turbinmotorer.  Förutom att maskinerna måste följa ett strikt regelverk när det gäller säkerhet, får de se ut nästan hur som helst. Detta gäller inte klassen 2WD 2600, där karossen måste komma från en serietillverkad bil. De flesta modifierade tävlingsmaskiner körs på metanol, men det finns även de som körs på diesel och bensin.